8 λόγοι για να χάσουμε βάρος

Καλοκαίρι πλησιάζει στην παραλία θα βγούμε, περισσότερες ώρες θα είμαστε έξω από το σπίτι σε σχέση με το χειμώνα, λιγότερα ρούχα θα φοράμε, οπότε η απώλεια βάρους ξαναμπαίνει στην ημερήσια διάταξη. Χάνοντας μόλις 5% ή 10% του βάρους σας, όσοι έχετε παραπάνω κιλά, θα βελτιώσετε την υγεία σας και θα προφυλαχθείτε από καρδιακά προβλήματα και χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης. Ακολουθούν 8 σοβαροί λόγοι για τους οποίος επιβάλλεται η απώλεια βάρους.

1. Tα επίπεδα της ενέργειας σας θα ανέβουν

Το πρώτο πράγματα που θα δείτε και θα αισθανθείτε στον οργανισμό σας θα είναι ότι έχετε μεγαλύτερη ενέργεια. Γιατί; Διότι όσο μεγαλύτερο βάρος έχετε, τόσο μεγαλύτερη ενέργεια χρειάζεστε να καταναλώσετε για να κινηθείτε. Έτσι δεν θα λαχανιάζετε όταν τρέχετε ή όταν ανεβαίνετε τις σκάλες.

2. Η μνήμη σας θα βελτιωθεί

Σε μια σουηδική μελέτη το 2013, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης μετά από έξι μήνες έχοντας ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.
“Το να αλλάξει
η δραστηριότητα του εγκεφάλου μετά την απώλεια βάρους δείχνει ότι ο εγκέφαλος γίνεται πιο ενεργός κατά την αποθήκευση νέων αναμνήσεων και ως εκ τούτου χρειάζεται λιγότερους πόρους του εγκεφάλου για να ανακαλέσει τις αποθηκευμένες πληροφορίες».

3. Η σχέση σας θα δοκιμαστεί

Η απώλεια βάρους μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο σέξι, αλλά σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου της Βόρειας Καρολίνας, η σχέση σας θα δοκιμαστεί, διότι το άτομο με το οποίο σχετίζεστε θα αρχίσει να ζηλεύει ή θα νιώσει ότι απειλείται. Η αυτοπεποίθηση που θα νιώθετε θα εκλαμβάνεται από τον ή την σύντροφό σας ως αλλαγή στην προσωπικότητά σας.

4. Ο κίνδυνος για καρκίνο θα είναι χαμηλότερος

Όπως η έκθεση στον ήλιο και η ακτινοβολία μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, έτσι και η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνων. Το υπερβολικό βάρος προκαλεί φλεγμονή που προκαλεί αλλαγές στα κύτταρα μέσα στο σώμα. Τα επικίνδυνα επίπεδα φλεγμονής μπορεί να μειωθούν χάνοντας μόλις 5% του σωματικού βάρους, αναφέρουν μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cancer Research.

5. Θα αλλάξει η γεύση σας

Η απώλεια βάρους επιδρά στη γεύση σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη καθώς σε ορισμένα άτομα η γεύση βελτιώνεται ενώ σε άλλα αλλάζει έτσι που αποκτούν απέχθεια σε ορισμένες τροφές κυρίως με βάση το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

6. Η άσκηση θα είναι διασκεδαστική

Όσοι έχουν περιττά κιλά βλέπουν την άσκηση ως αγγαρεία, ενώ για ορισμένους υπάρχουν επιβαρύνσεις π.χ. στις αρθρώσεις. Μετά την απώλεια βάρους η άσκηση θα είναι περισσότερο σαν διασκέδαση. Αφήστε δε που θα βελτιώσετε τις επιδόσεις στα αθλήματα.

7. Τα οστά σας ενισχύονται

Το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι τα οφέλη από την απώλεια βάρους υπερτερούν συνήθως τους κινδύνους. Τα επιπλέον κιλά κάνουν ζημιές στις αρθρώσεις. Νέες έρευνες δείχνουν ότι το σπλαχνικό λίπος γύρω από την κοιλιά είναι ιδιαίτερα κακό για τα οστά, τόσο για τους άνδρες και τις γυναίκες.

8. Θα χρειάζεστε λιγότερη υγειονομική περίθαλψη

Τα άτομα με φυσιολογικό βάρος δαπανούν λιγότερα χρήματα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν οι παχύσαρκοι άνθρωποι
ξοδεύουν 1.429 δολάρια περισσότερα από ότι οι μη παχύσαρκοι και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πηγαίνει στα συνταγογραφούμενα φάρμακα που απαιτούνται για τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων.