Το κινητό βλάπτει σοβαρά τους…όρχεις

Άνδρες προσέξτε: Χρησιμοποιώντας και ακόμα πιο πολύ κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο πολύ κοντά στα γεννητικά όργανα μπορεί να επηρεάσετε τη γονιμότητά σας, την ποιότητα του σπέρματος σας. Ήδη εδώ και μία δεκαετία μελέτες που ξεκίνησαν από το Κλίβελαντ των ΗΠΑ και συνεχίζονται αναφέρουν ότι οι άνδρες που έχουν το κινητό συνεχώς στην τσέπη στο τζιν τους ή καρφιτσωμένο στη ζώνη του παντελονιού τους και μιλάνε από το hands free ή το blue-tooth μπορούν να βλάψουν τους όρχεις τους, διότι τους εκθέτουν σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα ραδιοσυχνοτήτων, όπως υποστηρίζει ο Ashok Agarwal επικεφαλής του εργαστηρίου Ανδρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Glickman Urologoical και του Ινστιτούτου Νεφρού στο Cleveland Clinic στο Οχάιο.

kinito2

Η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος και οι επιστήμονες το έχουν αποδείξει μέσα από κλινικές μελέτες. Συνέλεξαν δείγματα σπέρματος από 32 άνδρες και διαίρεσαν το δείγμα του κάθε ανθρώπου σε δύο μέρη. Τοποθέτησαν τα μισά από τα δείγματα σπέρματος 2,5 εκατοστά μακριά από ένα ένα κινητό τηλέφωνο συχνότητας 850 MHz σε κατάσταση ομιλίας για μία ώρα. Η απόσταση αυτή επιλέχτηκε, διότι είναι η τυπική απόσταση μεταξύ των όρχεων και της τσέπης του παντελονιού. Η έρευνα απέδειξε ότι τα τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να βλάψουν την ποιότητα του σπέρματος. Το σπέρμα που εκτίθενται σε ραδιοσυχνότητες είχε επηρεαστεί αρνητικά σε ότι αφορά την κυκλοφορία του και τη βιωσιμότητά του. Άρα, λοιπόν, όπως οι ρύποι, οι τοξίνες, τα φυτοφάρμακα έτσι και τα κινητά τηλέφωνα παίζουν ρόλο στην ανδρική υπογονιμότητα». Μία παρόμοια έρευνα στο Ισραήλ, στην ιατρική σχολή Technicon στη Χάιφα, δείχνει ότι το κινητό στην τσέπη μπορεί να φέρει ένα σοβαρό πλήγμα για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων του άνδρα αφήνοντας του λιγότερο γόνιμα.

kinito3

Σε 100 άνδρες που συμμετείχαν σε κλινική γονιμότητας για ένα χρόνο διαπιστώθηκε ότι στο σπέρμα των ανδρών ουσιαστικά “μαγειρεύεται” και μειώνεται η γονιμότητά του σε τέτοιο σημείο που είναι δύσκολη η σύλληψη. Το πρόβλημα φτάνει στο 47%, δηλαδή, ένας στους δύο άνδρες! Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες που κοιμούνται με το τηλέφωνο δίπλα στο κομοδίνο, όπως αναφέρει σε μελέτη του ο καθηγητής Gedis Grudzinskas, σύμβουλος γονιμότητας του Νοσοκομείο του Λονδίνου St. George, o οποίος προτείνει στους άνδρες να έχουν το κινητό στη τσέπη στο σακάκι και όχι στο παντελόνι.

kinito 1

Στο ερώτημα αν για τις γυναίκες ισχύει ο ίδιος κίνδυνος η απάντηση είναι αρνητική, διότι ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός των γυναικών έχει το κινητό στην τσάντα. Γι’ αυτό άλλωστε και απαντάνε στις κλήσεις μας με τη δεύτερη ή και με την τρίτη ή και καθόλου…