Μιλάνο, η πρωτεύουσα των σπουδών μόδας

Περίπου 10.000 σπουδαστές αυτή τη στιγμή καταρτίζονται σε διάφορες σχολές μόδας στο Μιλάνο. Σε οικονομικά μεγέθη αποτελούν το 0,67% της οικονομίας του Μιλάνου, το οποίο από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 αποτελεί το κέντρο της παγκόσμιας μόδας και συνεισφέρει στην Ιταλική οικονομία το 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντας της χώρας.

Η μόδα στην Ιταλία είναι μία βιομηχανία με περισσότερους από 600.000 υπαλλήλους. Στο Μιλάνο υπάρχουν περισσότερα από 15 Ινστιτούτα, δηλαδή, σχολές που ασχολούνται με τη μόδα με προγράμματα που διαφοροποιούνται από σεμινάρια κάποιων ωρών μέχρι και τριετείς σπουδές.  Δεδομένου ότι ποτέ δεν υπήρξε μελέτη για τον αντίκτυπο της κατάρτισης της μόδας στον οικονομικό κόσμο της μόδας, το Instituto di Moda Burgo (www.imb.it), μέσα από το Κέντρο Μελετών, που έχει ιδρύσει ,ξεκίνησε μία ερευνητική του δραστηριότητα για τη βαθύτερη κατανόηση του αντίκτυπου των σπουδών μόδας στην πόλη του Μιλάνου.

Παρά την μακρά οικονομική κρίση, η οικονομία του Μιλάνο παραμένει σταθερή και γι’ αυτό ήταν μία βασική υποψήφια πόλη για τη μετεγκατάσταση από το Λονδίνο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που εν τέλει εγκαταστάθηκε στο Άμστερνταμ. Η αστική αναγέννηση της πόλης με την δημιουργία αστικού ιστού και στην περιοχή των καναλιών, αλλά και η ανακατασκευή των σιδηροδρομικών γραμμών έχουν μετατρέψει την πόλη του Μιλάνου σε μία “cool” πόλη.

Το Μιλάνο είναι μία μεγάλη πανεπιστημιούπολη με 183.000 φοιτητές. Περίπου 10.000 σπουδαστές, σπουδάζουν ετησίως στις 15 βασικές σχολές μόδας. Από αυτούς οι μισοί είναι αλλοδαποί, δηλαδή, μη Ιταλοί και επίσης το 50% των μη Ιταλών προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας. Πλην των σχολών μόδας, σε όλες τις άλλες πανεπιστημιακές σχολές του Μιλάνου μόνο το 6,5% των φοιτητών προέρχονται εκτός Ιταλίας!

Τα οικονομικά στοιχεία είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά. Κατ’ αρχάς σχεδόν το σύνολο των σχολών (συμπεριλαμβανομένων των πιο διάσημων στον κόσμο, δηλαδή, του Istituto di Moda Burgo, του Instituto Marangoni και του IED Moda) είναι ιδιωτικές σχολές. Όλες τους έχουν ένα ετήσιο κόστος σπουδών, αλλά και μια οικονομία που δημιουργούνται και αφορά τους καθηγητές και τους υπαλλήλους των σχολών, ακόμα και τα υλικά που χρειάζονται οι φοιτητές για τις εργασίες τους. Αυτή η κοινότητα των φοιτητών κατά 90% αποτελείται από γυναίκες. Συνυπολογίζοντας το κόστος σπουδών, αγοράς υλικών, διαμονής στο Μιλάνο, διατροφής και μετακινήσεων ο μέσος ετήσιος όρος για τον κάθε φοιτητή είναι στις 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς τα δίδακτρα φέρνουν στην οικονομία του Μιλάνο 50 εκατ. Ευρώ ετησίως, 75 εκατ. Ευρώ ετησίως ξοδεύονται για μετακινήσεις και διανομή, 20 εκατ. Ευρώ αποτελούν τη σίτιση και τις αγορές που κάνουν οι φοιτητές. Επίσης ο κάθε φοιτητής προσελκύει έως 10 αφίξεις το χρόνο στο Μιλάνο από ανθρώπους του οικογενειακού του ή φιλικού του περιβάλλοντος, ο συνολικός αριθμός είναι 75.000 αφίξεις, από τις 7 εκατ. αφίξεις σε όλο το Μιλάνο, μιλάμε για το 1%. Τα συνολικά έσοδα για την οικονομία της πόλης είναι 400 εκατ. ευρώ!!!.  Το συνολικό ΑΕΠ του Μιλάνου για το 2016 ήταν 148 δισεκατομμύρια ευρώ και 62,5 δις ευρώ ήταν από τις δραστηριότητες ολόκληρης της βιομηχανίας της μόδας. Το 0.67% του ΑΕΠ αφορούσε την δραστηριότητα γύρω από τις σπουδές μόδας.

Το Instituto di Moda Burgo με 61 χρόνια πείρας στην εκπαίδευση για τον χώρο της μόδας και παράλληλα στην βιομηχανία της μόδας αποτελεί ένα εγγυημένος χώρος σύνδεσης με την Ιταλική μόδα με το κορυφαίο trade mark στη μόδα, το Made in Italy.

 

ΠΗΓH (imb.it)

 

Σ.Σ: Η PRINCE OLIVER σε συνεργασία με το Instituto di Moda Burgo ίδρυσαν στην Αθήνα το πρώτο και μοναδικό 100% Made in Italy fashion school για σπουδές με αναγνωρισμένο πτυχίο και από το ελληνικό κράτος και από το ιταλικό κράτος, το Prince Oliver & Burgo Fashion School.