Η απόλυτη γευστική εμπειρία

Δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Σε συγκεκριμένα σημεία θα το βρείτε στην Ευρώπη. Είναι διαδεδομένο στην Ασία και εσχάτως στις ΗΠΑ, όπου είναι και μόδα. Είναι η απόλυτη γευστική εμπειρία. Είναι το Μογγολικό Μπάρμπεκιου (Mongolian Βarbecue).

Τι είναι το Μογγολικό Μπάρμπεκιου; Κατ’ αρχάς δεν είναι Μογγολικό και έχει μία χαλαρή προσέγγιση με το Μπάρμπεκιου, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε με ψησταριά και κάρβουνα. Το Μογγολικό Μπάρμπεκιου είναι ένας γευστικός νεοτερισμός ο οποίος εντοπίζεται για πρώτη φορά στην Ταϊπέι το 1950, αναπτύχθηκε την δεκαετία του 70 στην Ταϊλάνδη και κατόπιν στη δύση. Γερμανοί γευσιγνώστες υποστηρίζουν ότι Μογγόλοι στρατιώτες ανακάλυψαν την τεχνική αυτή ψησίματος και γι’ αυτό πήρε την ονομασία “Μογγολικό Μπάρμπεκιού”. Και τι λέει αυτή η τεχνική: Ότι μαγειρεύεται, μαγειρεύεται σε σε μεγάλες, στρογγυλές , στερεές μεταλλικές πλάκες ψησίματος που θυμίζουν τεράστιες κρεπιέρες και η τεχνική αυτή αποτελεί ένα είδος τηγανίσματος, το οποίο έχει αναφορές και στην Ιαπωνική κουζίνα.

moggoliko4

Προετοιμασία

Στο Μογγολικό Μπάρμπεκιου χρησιμοποιήσεις διάφορα είδη κρέατος, διάφορα είδη λαχανικών και διάφορα είδη μπαχαρικών. Στα εστιατόρια που το προσφέρουν υπάρχουν μεγάλοι πάγκοι, πάνω βρίσκονται μπασίνες με τα εξής κρέατα ξεχωριστά τοποθετημένα και ψιλοκομμένα: αρνί, μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα. Ορισμένα εστιατόρια προσφέρουν και καθαρισμένες γαρίδες για όσους θέλουν θαλασσινό.

5248baf78f55eimage

Σε άλλες μπασίνες είναι τοποθετημένα ότι λαχανικά μπορείτε να φανταστείτε από κρεμμύδια, αγγούρι, ντομάτα, μαρούλι μέχρι μπρόκολο και μανιτάρια, επίσης ψηλοκομμένα. Τέλος σε μία γωνία είναι τοποθετημένα όλα τα μπαχάρια του κόσμου από πιπέρια μέχρι σαφράν και κάρυ.

moggoliko2

Ο πελάτης διαλέγει ένα σκεύος, μία μεγάλη σαλατιέρα, και βάζει σε αυτή όποια είδη κρέατος θέλει, όποια είδη λαχανικών θέλει και όποια είδη μπαχαρικών επιθυμεί.

Ολα αυτά τα υλικά ψήνονται πάνω στις μεγάλες πλάκες, αλλά και σε κανονική φωτιά που ανάβουν πάνω στις πλάκες οι ψήστες οι οποίοι τα ανακατεύουν ενίοτε στον αέρα με ειδικές λαβίδες προσφέροντας και θέαμα, όπως όταν ο ειδικός στην πίτσα απλώνει το ζυμάρι σαν ο ζογκλέρ τα μπαλάκια.

μογγολικο11

Κατόπιν το μπάρμπεκιου είναι έτοιμο και προσφέρεται σκέτο μέσα σε ένα πιάτο, είτε ως γέμιση μέσα σε πίττες που μοιάζουν με τις κυπριακές ή τις αραβικές. Εμείς προτιμούμε το δεύτερο.

moggoliko3

Την ώρα του ψησίματος σε κάποια καταστήματα καλούν τους πελάτες με καμπάνες να σηκωθούν από τα τραπέζια τους να περικυκλώσουν το σημείο ψησίματος για να δουν από κοντά το θέαμα και να χειροκροτήσουν τους πρωταγωνιστές. Εκτός από το θεαματικό αποτέλεσμα που είναι άριστο, υπάρχει και το γευστικό, το οποίο ξετρελαίνει και τον πιο δύστροπο.

μογγοικο10

Μογγολικό Μπάρμπεκιου στην Ευρώπη

Σίγουρα θα βρείτε εξειδικευμένα εστιατόρια με Μογγολικό Μπάρμπεκιου στο Λονδίνο (12 Maiden Lane), στο Δουβλίνο (7 Anglesea Street, Temple Bar), στην Κωνσταντινούπολη (Go Mongo Istinye Park), στη Μάλτα (Islet Promenade, Bugibba), στη Ρίγα (19a Duntes Street) με τιμές που ξεκινούν από τα 10 ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ είναι ακόμα φθηνότερες.